Miljøvennlig og økonomisk vaskemiddel

Nå er det tilbud på vaskenøtter i netbutikken LevLogisk.no så da tenkte jeg fortelle litt om disse fabelaktige nøttene :-)
Det høres jo litt rart ut, å vaske klær med nøtter, men i skallet finnes det noe som heter sapoin som skilles ut ved 30 grader og mer og som fungerer som en mild såpe.

Vaskenøtter er et helt naturlig produkt som har vært i bruk i India og Nepal i flere hundre år. Skallet til disse nøttene (som er frukter av Sapindus-treet) inneholder 15% saponin. Saponin virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann (30-90 grader), og det har også den fordelen at det brytes raskere ned i naturen enn såpe.

Vaskenøttene inneholder ingen kjemikalier, og de kan komposteres etter bruk. De er helt frie for kjemikalier, pesticider, kunstige dufter og blekemiddel. Du kan føle deg trygg på at klærne og bleiene dine blir rene uten at det sitter igjen kjemikalier i tøyet. Andre fordeler med bruk av vaskenøtter er at de gjør klesvasken din mykere uten at du trenger å bruke skyllemiddel, og de bevarer fargene i den kulørte vasken din mye bedre enn tradisjonelle vaskemidler (siden tradisjonelle vaskemidler også inneholder blekemiddel). Dessuten er de et økonomisk alternativ! Vaskenøttene kan brukes til all klesvask ? også til ull, silke og goretex (så sant temperaturen er over 30 grader).

Brune vaskenøtterVåre vaskenøtter vokser vilt (ikke fra plantasje) i India, og arbeiderne som sanker og pakker nøttene jobber under rettferdige forhold. Gjennom å kjøpe våre vaskenøtter bidrar du til å gi lokale bønder i India et levebrød. Vaskenøttene er gule på fargen når de vokser på treet, og blir etter hvert mer brune i fargen Det er ingen forskjell i vaskeegenskapene om du mottar gule eller brune nøtter, kun i fargen.

Bruk av vaskenøttene: Det du mottar er skall fra nøttene, da det er i skallet at de virksomme stoffene sitter. Legg 5-6 halve skall oppi den lille vaskeposen, knyt igjen og kast den i vaskemaskinen sammen med klærne eller bleiene dine. Du kan se an mengden skall etter hvor mykt eller hardt vannet er der du bor. Du kan gjerne knuse skallene litt ekstra for å frigjøre mer saponin. Du trenger ikke å bruke skyllemiddel.
Vaskenøttene er virksomme på alle temperaturer fra 30 til 90 grader. Dersom du vasker klær på 30-60 grader, kan vaskenøttene benyttes 2-3 ganger før alle de virksomme stoffene er frigjort. Ved temperaturer over 60 grader blir nøttene brukt opp etter 1-2 vask (du ser at nøttene har blitt mørkere i fargen, nesten svarte. Kast dem ut og fyll på med nye etterhvert som de blir brukt opp). Etterpå kaster du de brukte skallene i kompostsøppelet. Tips! De brukte skallene kan gjerne blandes med jorden i blomsterbedet ditt:-)


Nå kan du teste ut vaskenøtter til kun 39 kr pr pose (førpris 49,-)

Besøk nettbutikken med grønne produkter til deg og dine HER

6 kommentarer

Mari Morken

16.apr.2010 kl.10:35

Hei! Vil bare tipse deg på en nettside hvor du kan få opp til tusen flere besøkende på bare en dag. Har prøvd det i noen dager og det funker virkelig!

http://www.bloggtrafik.nu/index.php?sponsor=marimorken

Husmora :-)

16.apr.2010 kl.11:27

Jeg tror jeg skal teste de faktisk!!

Økobaby (Sally)

16.apr.2010 kl.12:12

Mari Morken: skal sjekke det ut

Økobaby (Sally)

16.apr.2010 kl.12:14

Husmora :: Ja de funker som bare det for meg ihvertfall. Jeg bruker de på 40 og 60 vasken...men ikke på hvitt tøy for jeg har ikke investert i blekemiddel enda :-)

Husmora :-)

16.apr.2010 kl.12:17

hvis du skal vaske de på hvitt tøy så må du ha blekemiddel? hva slags blekemiddel da?

Økobaby (Sally)

16.apr.2010 kl.12:51

Husmora :: Ja for vaskenøttene bleker ikke og da kan hvitvask etterhvert få et gråskjer. Tradisjonelle vaskemidler for hvitt tøy inneholder blekemiddel men du kan f.eks bruke ECOVERT blekemiddel (et mer naturlig blekemiddel). Her i Kristiansand finner jeg dette på en sånn liten sunnkost-butikk (husker ikke hva de het) så de har sikkert noe slikt i Arendal også...hvis ikke så selger de det på www.bleieboden.no :-)

Skriv en ny kommentar

Økobaby (Sally)

Økobaby (Sally)

27, Kristiansand

Jeg er mamma til Sakarias som ble født i juli 09- blogger om hvordan man kan få en grønnere livsstil for seg selv og familien sin. Jeg driver nettbutikken Levlogisk.no hvor man kan kjøpe "grønne produkter til deg og dine" :-) Spørsmål kan sendes til okobaby@levlogisk.no

Kategorier

Arkiv

hits