Takk Gardermoen- for at dere er så babyvennligeFor de som ha flydd med baby og "litt" bagasje fra Gardermoen før skjønner dere at overskiften er ironisk.

Ok, for det første så krever en baby MYE bagasje

1. Vogn
2. Bilstol
3. Koffert studd med klær og makeup til både meg og lillemann
4. Veske
5. Stellebag (som er tung!)

I tillegg er det  babyen selv som skal være med...nå er gutten min ca 9 kg og spreller stort sett hele tiden.

Jeg har flydd med baby før uten noen store problemer men denne gangen måtte jeg sjekke inn på nytt og DA innsåg jeg at Gardermoen ikke liker mammaer og babyer.

På flyplassen i Ålesund (Vigra) ble jeg møtt av ei hyggelig dame ved innsjekkingen. Hun tok seg bryet med å løpe til et hjørne av lokalet og fant ei trille jeg kunne låne og begynte så å hjelpe meg å pakke ned vognen og bilstolen. Ved kontrollen stod mannskapet parate til å holde lillegutt mens jeg fiklet av meg sko og belte og fikk han tilogmed til å le en smule midt i sorgen....ja for det er ikke så gøy å være på flyplass nemlig. 

Vel inne på flyet gikk det også ganske så smertefritt, lillegutt i sele med flasken parat. Turen på 50 min gikk knirkefritt...det er nå moroa begynner...

Vi ankommer Gardermoen lufthavn og vi må gå laaaaaangt før vi endelig kommer til koffertutleveringen. Sliten i skuldre og armer etter å ha bært mini+stellebag+veske og ikke minst VARM siden jeg fortsatt har på boblejakka fra vinterkalde Ålesund leter blikket etter en trillevogn til å lempe lillegutt og veskene på. En slik vogn eksisterer ikke.

Jeg tar til takke med den vognen de kan tilby og legger fra meg stelleveska og veska mi i toppen av denne og stiller oss opp ved båndet. Jeg innser at jeg aldri i livet klarer å løfte av verken koffert, vogn eller bilstol mens jeg holder lillegutt på hofta....hmm...what to do? Så ser jeg kofferten komme først....må rett og slett bare legge mini rett på det skitne gulvet og vips er ikke sparkebuksen hans hvit lenger.

Etter noen tapre forsøk finner jeg endelig ut hordan vogn, bilstol og koffert kan plasseres oppå hverandre..og rekkefølgen ble slik: koffert-vogn-bilstol (hvis noen lurte). Plasserte så boblejakka oppå der og så veska mi, steleveska låg i det lille rommet forran på trillevognen.

Ok, en etappe er over- nå skal jeg ut av kofferthente-rommet og finne veien opp til avgangshallen. Med lillegutt på hoften geleider jeg trillevognen sakte mot utgangen....helt til jeg innser at utgangen er for smal.

Jeg ser for meg scenario: stressa mamma, grinende baby og bagasje overalt...og meg slepende en og en bagasjebit gjennom utgangen for så å hoppe over sperren og inn igjen og hente resten...haha...jeg måtte jo nesten le og tenkte at jeg heller fikk vente til noen av de ansatte ved denne flotte flyplassen kunne redde meg.
Og han kom...en hyggelig mann i 60-årene såg at jeg slet litt og slapp meg inn den breie utgangen for de ansatte...jippi :-) Enda en etappe unnagjort.

Etter litt hjelp fra hyggelige mennesker kommer jeg meg inn i heisen og ut igjen i 2.etg...jeg bakser meg bort til en automat og får nye boardingkort og bagasjelapper, da er det bare å stille seg i kø for å lempe av bagasjen. Lillegutt begynner å bli tung nå....veier han virkelig bare 9 kg??

Etter en forholdsvis kort kø (DET kaller jeg flaks!) kommer jeg frem til skranken...gir henne bordingkortet og viser legitimasjon og forklarer at jeg trenger to bagasjelapper til til spesialbagasjen min (vogn+bilstol). Det var greit det....og så skulle kofferten oppå båndet...da var jeg i knipe igjen. Kofferten låg jo som ere vet på bunn siden det var mest praktisk...hvordan få denne over på båndet uten å legge lilegutt på det kvalme skitne gulvet? Jeg prøver meg på en: "Oj, dett blir ikke lett...hmm....jeg vil helst ikke legge han rett på gulvet.." - ingen respons men smilet er fortsatt klistret på.

?

"Kan du holde babyen min mens jeg løfter opp kofferten?" - Åja, det kunne hun :-) Flot! Er så utrolig takknemlig for det altså...

Yess...da var det bare vognen og bilstolen igjen...jeg løsner på et innsperringsbånd for å klare å komme vekk fra skranken...setter det pent på plass igjen og begir meg bortover mot spesial-bagasje-innsjekken.

 Her møter jeg en gutt på sikkert 18-20 år, svensk såklart. Jeg prøver meg på nytt jeg...ser om det finnes noe som helst slags innsikt og forståelse i disse menneskene som jobber her: "Du, det er litt vanskelig for meg å løfte vogna over på båndet samtidig som jeg bærer på babyen min..." Han bare ser dumt på meg. Jeg gjentar og venter spent på en reaksjon...den uteblir. Bak meg står to nordlendinger og humrer...."haha...skal vi ta gutten din litt eller?" kommer det fra en av de, tydeligvis ikke bare jeg som syns dette er latterlig. Han andre er allerede i full gang med å løfte vogna og bilstolen over på båndet mens svensken stotrer frem: "Jag skjønte inte hva du sa..." Åja, da så.

Jeg kommer meg gjennom kontrollen etter at sko og tilogmed føtter ble scannet...

På andre siden finner jeg en vogn MED sitteplass for babyer :-) Åhh himmel!  Turen hjem gikk fint...godt lillegutt hadde sovet godt før vi drog for denne sittevognen var ikke akkurat komfy eller til å sove i, men for babyer som kan sitte og ikke skal sove er den jo helt perfekt, og det er jo viktig- her går det jo tross alt ann å handle så da er det klart babyene skal ha noe å sitte i..så mammaene skal få handlet...get it?

Jadasså..jeg lever jeg, men det var ikke behagelig :-)Forslag til Gardermoen for å bedre baby og mammacomforten:

1. Ved bagasjebåndet burde det også være trille med sitteplass for baby.

2. Det burde finnes minst ett utgangsparti som er såpass breit at en vogn på tvers kommer greit ut.

3. Ved kontrollen burde det finnes en slags babystol hvor man kan sette fra seg babyer når man skal strippe for vaktene.

4. Det burde selges babymat på flyplasser (har aldri trengt det jeg men tenk om?)

5. Det burde være mulig for passasjerer å låne vogner hvor babyer kan sove. (Vet at sas har noen men det burde være noe som flyplassen disponerte for alle...slik som i Ålesund)Noen som er enig/uenig/har andre forslag/har lignende erfaringer med Gardermoen? Jeg tenker seriøst å sende inn disse forslagene...

14 kommentarer

Kaja

14.apr.2010 kl.16:02

Ja, send inn forslaget! Supert! Vi drar fra GArdermoen til Spania på fredag, men vi er HELDIGVIS to om å bære ho.. vanskelig alene altså.. Huff, så virkelig for meg deg på flyplassen nå.. ikke lett med all den bagasjen i tillegg da! Amma du ved take-off? Eller flaske eller smokk?

inka

14.apr.2010 kl.16:03

jeg hakke flydd med lillegutt før,, men helt enig at det burde tilrettelegges :)

andrejazzbass

14.apr.2010 kl.16:30

Hehehe. Kjenner meg igjen da vi fløy med eldstejenta vår. Vi har bodd i Finnmark noen år og vi var ofte sørpå de to første årene. Fløy nedover i hver skoleferie og hade mange liknenede møter med barnefiendtlige flyplasser. Heldigvis var vi som regel to.

Nå om dagen tør vi ikke prøve oss på å fly. Vi fikk tvillinger i oktober, og med tre barn og tilhørende bagasje har vi ikke nubbsjanse til å komme oss av gårde :)

enhjemmepappasbekjennelse

14.apr.2010 kl.16:38

hehe vet at i Trondheim finnes det en stol man kan sette babyen i så man har hendene fri til å løfte vogn osv i spesialbagasje rullebanen.. men ellers lite barnevennlig ja.

Hilde

14.apr.2010 kl.18:25

Det hørtes ikke morro ut! Nå har ikke jeg flydd fra Gardermoen med snuppa mi enda, men i andre lignende situasjoner bruker jeg mye Moby Wrapen min, den har redda meg mange ganger! Den har jeg jo knyti på meg hele tiden, så det er jo ikke noe mas å dra den fram, også henger snuppa der og kan følge med på alt samtidig som jeg har armene fri.

Men helt enig, de burde gjøre det mer mor-barn vennlig, og i tillegg burde kanskje de ansatte gå et kurs i vanlig folkeskikk? For det synes jeg det er mangel på hvertfall når de ikk tilbyr seg å holde babyen din engang..
Uff. Derfor vi velger å ta nattbuss fra volda til oslo :p Er virkelig ikke i humør til å styre med sånt på flyplass OG tog. Men må du betale ekstra for vogn og bilsete? Hvordan foregår det? *grønn* :p

Økobaby (Sally)

14.apr.2010 kl.20:30

Kaja: Nei det er ikke lov å amme sålenge man ikke har en kjempelang pupp som kan dras rundt ungen.....(får håpe ikke mange har det :-P), babyen må nemlig sitte fastspent i sele på fanget ditt med hodet vendt forover sålenge setebelte-knappen lyser (ved takoff og landing). Så for å unngå trykk i ørene bør man ha med seg flaske som man kan gi. Smokk fungerer sikkert det også...bare ungen får svelgt i ny og ne..

Økobaby (Sally)

14.apr.2010 kl.20:31

andrejazzbass: å herremann det hørtes ikke lett ut å fly med tvillingbabyer+ en til...Får håpe det går om noen år da ellers er dere stuck der oppe :-)

Økobaby (Sally)

14.apr.2010 kl.20:33

enhjemmepappasbekjennelse: Ja en slik stol finnes på Gardermoen også ved spesialbagasje-innleveringen men den er ganske mange meter unna og i det humøret lillegutt var der og da hadde ikke det vært populært å forlate han i den :-) Skulle vært en slik stol like ved siden av...

Økobaby (Sally)

14.apr.2010 kl.20:34

Hilde: Ja et bæresjal anbefales sterkt til slike situasjoner...mini'en min er altfor sprelsk n til å kunne bæres i et slikt sjal men når han var mindre så gikk det fint :-)

Økobaby (Sally)

14.apr.2010 kl.20:36

Lill Anette: Nei det er gratis å ha med vogn og bilsete. Ihvertfall hos Norwegian og Sas :-) Men nattbuss tror jeg i vårt tilfelle hadde vært enda verre, lillegutt HATER å kjøre bil/buss...han er litt sær på sånt :-) Men mye mer miljøvennlig med buss enn fly da så for de som kan er det jo helt topp :-)

Vera

14.apr.2010 kl.22:27

huff da! ikke lett det der å reise med små ungan og ikke få hjelp av personalet!! nei, i slike stiuasjoner er bæretøyet helt uerstatelig!!! Jeg brukte bare å sette lillemann på ryggen i slyngen eller meitai eller min favoritt til litt tyngere og større barn på reisen: Manducaselen og vips, fikk jeg med meg alt bagasjen og ungen uten problem!
Amalie sovner ALLTID når vi er ute og kjører. Så tror det skal gå greit :) Her fra Volda er det kun widerøe som flyr :p Skulle gjerne flydd (spart masse tid). Men er slit med tog fra oslo og videre. Aller helst skulle vi kjørt, men bilen til sambo har ikke plass til vogna, så vi må kjøpe ny bil først :)

jenny

15.apr.2010 kl.12:12

Det burde være et slags "stille rom" med dempet belysning og gode stoler, kun forbeholdt foreldre med bittesmå barn som må vente timevis på et fly.. Snakker av erfaring. Jeg ble sittende alene med en stk 5 åring og en stk baby pluss bagasje på Gardemoen før jul. Flyet måtte snu 5 min før landing på vigra og vi måtte tilbake til Gardemoen og vente ca 4 timer på nytt fly.. Umulig for en overtrøtt baby å sovne uten vogn, med så skarpt lys og mye lyder..

Håper du sender inn forslagene, spesielt det med vogn er viktig.

:=)

Skriv en ny kommentar

Økobaby (Sally)

Økobaby (Sally)

27, Kristiansand

Jeg er mamma til Sakarias som ble født i juli 09- blogger om hvordan man kan få en grønnere livsstil for seg selv og familien sin. Jeg driver nettbutikken Levlogisk.no hvor man kan kjøpe "grønne produkter til deg og dine" :-) Spørsmål kan sendes til okobaby@levlogisk.no

Kategorier

Arkiv

hits