Jakten på en grønnere hverdag- VASKENØTTER

Da tenkte jeg starte opp en ny serie her som dere ser skal hete "Jaken på en grønnere hverdag". Hver uke eller oftere skal jeg forslå et alternativ til hvordan man kan gjøre ting på en grønnere og som regel mer økonomisk måte.

Idag skal det handle om Vaskenøtter.

Bytt ut det tradisjonelle vaskemiddelet og bruk 100% naturlige vaskenøtter istedenfor.

vaskentter bilde


Litt om vaskenøttene:

Vaskenøtter er et helt naturlig produkt som har vært i bruk i India og Nepal i flere hundre år. Skallet til disse nøttene (som er frukter av Sapindus-treet) inneholder 15% saponin. Saponin virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann (30-90 grader), og det har også den fordelen at det brytes raskere ned i naturen enn såpe.

Vaskenøttene inneholder ingen kjemikalier, og de kan komposteres etter bruk. De er helt frie for kjemikalier, pesticider, kunstige dufter og blekemiddel. Du kan føle deg trygg på at klærne og bleiene dine blir rene uten at det sitter igjen kjemikalier i tøyet. Andre fordeler med bruk av vaskenøtter er at de gjør klesvasken din mykere uten at du trenger å bruke skyllemiddel, og de bevarer fargene i den kulørte vasken din mye bedre enn tradisjonelle vaskemidler (siden tradisjonelle vaskemidler også inneholder blekemiddel). Dessuten er de et økonomisk alternativ! Vaskenøttene kan brukes til all klesvask ? også til ull, silke og goretex (så sant temperaturen er over 30 grader).

Brune vaskenøtterVåre vaskenøtter vokser vilt (ikke fra plantasje) i India, og arbeiderne som sanker og pakker nøttene jobber under rettferdige forhold. Gjennom å kjøpe våre vaskenøtter bidrar du til å gi lokale bønder i India et levebrød. Vaskenøttene er gule på fargen når de vokser på treet, og blir etter hvert mer brune i fargen Det er ingen forskjell i vaskeegenskapene om du mottar gule eller brune nøtter, kun i fargen.

Bruk av vaskenøttene: Det du mottar er skall fra nøttene, da det er i skallet at de virksomme stoffene sitter. Legg 5-6 halve skall oppi den lille vaskeposen, knyt igjen og kast den i vaskemaskinen sammen med klærne eller bleiene dine. Du kan se an mengden skall etter hvor mykt eller hardt vannet er der du bor. Du kan gjerne knuse skallene litt ekstra for å frigjøre mer saponin. Du trenger ikke å bruke skyllemiddel.
Vaskenøttene er virksomme på alle temperaturer fra 30 til 90 grader. Dersom du vasker klær på 30-60 grader, kan vaskenøttene benyttes 2-3 ganger før alle de virksomme stoffene er frigjort. Ved temperaturer over 60 grader blir nøttene brukt opp etter 1-2 vask (du ser at nøttene har blitt mørkere i fargen, nesten svarte. Kast dem ut og fyll på med nye etterhvert som de blir brukt opp). Etterpå kaster du de brukte skallene i kompostsøppelet. Tips! De brukte skallene kan gjerne blandes med jorden i blomsterbedet ditt:-)

Nå du bruker vaskenøtter blir klærne nøytrale på lukt. Du kan tilsette et par dråper eterisk olje på vaskeposen dersom du ønsker at klærne skal dufte etter vask. Vaskenøttene har en duft som kan minne om eddik når de ligger i posen, derfor kan det være lurt å putte hele posen i en lufttett beholder.

Vaskenøtter inneholder ikke blekemiddel, slik vanlige vaskemidler gjør. Dette betyr at fargen bevares bedre i den kulørte vasken din, men det betyr også at hvitvasken din over lengre tid kan få en svak gråtone. Vi anbefaler derfor at du innimellom (hver 4.-5.vask) tilsetter ca. en spiseskje miljøvennlig blekemiddel eller henger klærne ut i sola for å bevare de lyse fargene.

Slik lager du et avkok av nøttene: Kok opp 50 gram vaskenøtter i 1 liter vann. La det stå i 10-15 minutter og sil blandingen. Hell over på en flaske og oppbevar i kjøleskapet. Avkoket kan brukes i oppvaskmaskinen (ca 3-4 ss), som rengjøringsmiddel, som hårsjampo og til vindusvask (tilsett gjerne litt eddik da).

- 250 gram: rekker til ca 40 maskinvask. Leveres med 1 vaskepose av ubleket bomull.

Kjøpes her

4 kommentarer

Greta-G

26.nov.2009 kl.01:20

Wow! Har lett etter vaskenøtter over alt! Eneste jeg fant var sånne som måtte bestilles fra USA, og det blir jo mye transport, hvis du skjønner... Tror jeg må investere i vaskenøtter, pluss kanskje reklamere litt på bloggen min :)

/Greta-G

Sally

26.nov.2009 kl.10:47

Greta: Det hørtes ut som en god ide ;)

Isabella

04.jan.2010 kl.12:36

TAKK!!!! :D

Vi fikk en pose med vaskenøtter til jul i fjor, og har kun brukt det siden. Jeg har fortsatt masse igjen, men har lett og lett etter hvor de fås tak i, for dette er noe jeg gjerne skulle kjøpt til familie og venner!

Sally

04.jan.2010 kl.12:46

Isabella: Så bra:) Samme her, bruker vaskenøtter nå til stort sett alt av klesvask :)

Skriv en ny kommentar

hits